Budavári Evangélikus Szabadegyetem

Az igazi háború 1918 után kezdődött

Budapest – A diplomáciai és politikatörténeti összefüggések helyett, a trianoni békeszerződés emberei vonatkozásaival foglalkozott Ablonczy Balázs történész a Budavári Evangélikus Szabadegyetem legutóbbi előadásán. A háború befejezését követő erőszak; Magyarország megcsonkításának gazdasági következményei; valamint a mindezt követő társadalmi változások – ezek a témák kerültek ezen az estén terítékre.

Élőben is nyomon követhetik dr. Ablonczy Balázs történész Trianonról szóló előadását!

Budapest – Budavár – A Budavári Evangélikus Szabadegyetem 2020. október 12-én este 7-kor kezdődő alkalmán dr. Ablonczy Balázs történész, Trianon kutató előadását hallhatjuk Ismeretlen Trianon – erőszak, gazdaság, társadalom címmel. A járványhelyzetre való tekintettel az előadás nem a kápolnában, hanem a templomban lesz, ahol minden szükséges védekezési előírást betartanak majd. Aki nem tud az alkalmon részt venni, a gyülekezet YouTube csatornáján élőben követheti az eseményeket.

Dr. Ablonczy Balázs történész Trianonról tart előadást a Budavári Evangélikus Szabadegyetem következő alkalmán

Budapest – A Budavári Evangélikus Szabadegyetem következő alkalmát 2020. október 12-én, hétfőn 19 órai kezdettel tartjuk a Bécsi kapu téri evangélikus templomban (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 28.). Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök rövid áhítatát követően dr. Ablonczy Balázs történész, Trianon kutató tart előadást Ismeretlen Trianon – erőszak, gazdaság, társadalom címmel.

24 fontos hang | Zenei élmény vagy lelki táplálék? – J.S. Bach Máté passiója

Budapest – A járvány miatt hosszú szünet után, 2020. szeptember 14-én folytatódott a Budavári Evangélikus Szabadegyetem. Az őszi szemeszter első előadásán dr. Hafenscher Károly, az Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a teológia tanára Bach Máté passiójának egy részletéről beszélt.

BESZ: Dr. Reuss András tartott előadást az úrvacsoráról

Budapest – Dr. Reuss András Úrvacsora egység vagy egyenetlenség? címmel tartott előadást 2020. március 9-én a Budavári Evangélikus Szabadegyetemen.

BESZ: Úrvacsora – Egység vagy egyenetlenség?

Budapest – A Budavári Evangélikus Szabadegyetem következő előadására 2020. március 9-én kerül sor. Az előadó dr. Reuss András nyugalmazott egyetemi tanár lesz. Téma: Úrvacsora – Egység vagy egyenetlenség?

A színházban és a vallásban nagy a tét

Budapest – A színház – miként a vallás – soha nem volt ártatlan tevékenység és ma sem az. Lényegében ez derült ki a Budavári Evangélikus Szabadegyetem legutóbbi előadásából. Visky András író, színházi szakember Marina Abramovic néhány performance-át és Ezékiel próféta könyvét magyarázva mutatta meg a közönségnek, hogy a színházművészet mindig az emberi élet perifériáját ábrázolva von le általános, jó esetben örök érvényű következtetéseket. A hívő ember pedig – miként a színházi néző is – a megszólítottság drámáját éli meg.

Visky András lesz a BESZ 2020. februári előadója

Budapest – A Budavári Evangélikus Szabadegyetem 2020. februári előadója, dr. Visky András, költő, dramaturg, színházi rendező. Az igazán izgalmasnak ígérkező előadás címe: Mire való a színház? vagy (Szent)írás és testi tapasztalat. Az előadás helye a budavári evangélikus kápolna, ideje február 10. este 7 óra (részletek a mellékletben).

Ne engedjük át lelkünket a gyűlöletnek!

Budapest – „És lészen azon a napon, azt mondja az Úr Isten: Lenyugtatom a napot délben, és besötétítem a földet fényes nappal” (Ám 8,9) – ezzel a vészjósló igével idézte meg a vészkorszakot, vagyis a magyarországi zsidók 75 évvel ezelőtti elhurcolását és megsemmisítését Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke a Budavári Evangélikus Szabadegyetem legutóbbi alkalmán. A meghívott vendég Fahidi Éva holokauszt túlélő, író, színésznő volt, aki megrázó erővel és néha hátborzongató higgadtsággal idézte fel életének (és persze sorstársai életének) legszörnyűbb napjait.

Fahidi Éva lesz a 2020-as Budavári Evangélikus Szabadegyetem első előadója

Budapest – A Budavári Evangélikus Szabadegyetem 2020-as első előadója, Fahidi Éva, író, színésznő, holokauszttúlélő. Az igazán izgalmasnak ígérkező előadás címe: A harmónia jegyében. Az előadás a budavári evangélikus kápolnában lesz 2020. január 13-án, este 7 órakor.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Budavári Evangélikus Szabadegyetem csatornájára