Csengey Gusztáv

Csengey Gusztáv előkerült könyvét mutatták be a Miskolc TV-ben

Miskolc – Nemrégiben került elő Csengey Gusztáv professzor Izrael története című könyve Miskolcon. Az évtizedekig lappangó, 732 oldalas kézirat megtalálásáról összeállítást készített a Miskolc TV. A mellékelt híradó 9.18 percétől látható a helyszíni beszélgetés Sándor Frigyes lelkésszel és Zsugyel Jánossal.

Evangélikus gyülekezeti levéltár őrizte meg Csengey Gusztáv kéziratát

Sokak számára lehet ismerős Csengey Gusztáv (1842−1925) neve: evangélikus lelkészként, gimnáziumi és teológiai tanárként, költőként, íróként is számon tartják a kézikönyvek. Teológiai egyetemi tanulmányainak végeztével az aszódi evangélikus gimnáziumban tanított. 1886-tól az eperjesi evangélikus kollégium tanára volt, ószövetségi ismereteket és egyháztörténetet adott elő, valamint kiterjedt irodalmi tevékenységet folytatott. E korszakának legnagyobb munkája az 1909-ben könyv alakban is megjelent, Izráel története – Az újabb bibliai kritika eredményeinek nyomán című monográfia, amelyet egyetemi előadásai alapján írt meg, s amelynek eredeti kéziratára a közelmúltban bukkant rá – e sorok írója…

Csengey Gusztáv halálának 95. évfordulójára

CSENGEY GUSZTÁV (1842-1925) az Eperjesi Evangélikus Kollégium teológiai és jogakadémiai tanára 1925. július 13-án hunyt el. A temetését eleveníti fel az alábbi írás.
Feliratkozás RSS - Csengey Gusztáv csatornájára