Egyiptomi–török háború fenyeget – Az ortodox és evangélikus koptok kiállnak nemzetük mellett

Egyiptomi–török háború fenyeget – Az ortodox és evangélikus koptok kiállnak nemzetük mellett

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, Fides hírügynökség, fordítás: Balláné Sárközi Jáhel
Kairó – A kopt ortodox egyház mindig, történelmének minden nehéz időszakában az egyiptomi nemzet mellett állt, most pedig biztosította a politikai és katonai vezetőket, hogy minden tőle telhetőt megtesz a határok és az ország biztonságának megvédéséért. A patriarkátus egyúttal méltatta az egyiptomiak eddig meg nem cáfolt szándékát, hogy diplomáciai úton kívánják megvédeni törvényes jogaikat.

A patriarkátus a mostani zűrzavaros időben tisztán és félreérthetetlenül Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök mellett foglalt állást. Mindeközben egyre nagyobb a készültség egy lehetséges egyiptomi–török háború miatt a líbiai hadszíntéren, mely a tripoli kormány csapatai, illetve a Haftar tábornok és a tobruki parlament irányítása alatt álló haderők közötti fegyveres konfliktus miatt pattanhat ki.

Az utóbbi hetekben a nemzetközi közösség által törvényesen elismert, Fájez al-Szárrádzs vezetésével működő tripoli kormány Törökország segítségével előnyös pozíciókat foglalhatott el az egyiptomi támogatást élvező Haftar tábornok rovására. Mindezek után június 20-án el-Sziszi úgy fogalmazott, kész a Líbia keleti partvidékén fekvő Cyrenaica tartományba vezényelni az egyiptomi katonákat, hogy megvédje Szurt térségét a török befolyástól. Az egyiptomi elnök a líbiai határtól mintegy 100 kilométerre fekvő Sidi Barrani-beli bázis katonáihoz fordulva azt mondta, országuk seregének fel kell készülnie bármilyen küldetés végrehajtására „a határokon belül, és ha a szükség úgy kívánja, akkor kívül is”. El-Sziszi beszédében kitartott amellett is, hogy a líbiai területen végrehajtott katonai beavatkozás – amely több elemző szerint az egész földközi-tengeri térség stabilitását veszélyeztetné – törvényszerű és „összhangban van az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival”. A kopt ortodox egyház fentebb említett közleményével fenntartás nélkül támogatja az el-Sziszi elnök által kijelölt irányvonalat, és méltatja az egyiptomi fegyveres erők legutóbbi „áldozatkész és hősies” lépéseit is.

Ugyanígy az egyiptomi politikai vezetőség támogatásáról és Törökország túlzásba vitt politikai és katonai ténykedésével szembeni ellenszenvéről nyilatkozott az Andrea Zaki által vezetett egyiptomi kopt evangélikus közösség is. „Imádkozzunk Istenhez – olvasható a nyilatkozatban –, hogy védje meg az egyiptomi nemzetet minden rossztól, és óvja az egyiptomi nép jogait azoktól, akik az ország szuverenitását és alapjait fenyegetik.” A kormány és az egyiptomi fegyveres erők iránti szolidaritásának adott hangot a vallásközi kapcsolatokért felelős Egyiptomi Család Háza szervezet, melyet néhány évvel ezelőtt azzal a céllal alapítottak, hogy mérsékelje és szüntesse meg a vallási ellentéteket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!