Egyre vonzóbbak az egyházi iskolák

Egyre vonzóbbak az egyházi iskolák

Share this content.

Forrás: sonline.hu, szöveg: Marosi Gábor
Kaposvár – Évről évre növekszik az egyházi gimnáziumok száma az országban. Míg a 2016/2017-es tanévben 195 intézménybe járhattak a diákok, addig az elmúlt tanévben már hatvannal többe. Egyházi általános iskolásból is több van, a 2019/2020-as tanévben 111 ezren jártak vallási intézménybe.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az állami általános iskolákba járó diákok száma. A 2001/2002-es tanévben 944 ezer, tíz évvel később 751 ezer, az elmúlt tanévben pedig 720 ezer diák tanult állami intézményben. Ezzel szemben a vallási iskolába járó tanulók száma rohamosan emelkedett. Húsz éve még csak 36 ezer, idén azonban már háromszor annyi, összesen 111 ezer diák ült be valamelyik egyházi iskola padjába.

A megye egyik legfelkapottabb vallási oktatási intézménye a bodrogi Bölcsesség Kezdete Oktatási Központ. Dan Tiborné intézményvezető lapunknak elmondta: 2008-ig alapítványi iskolaként működtek, utána a baptista gyülekezet fenntartásába került az intézmény. Az idei tanévben 126-an jártak iskolába, a diákok száma pedig az ezt megelőző években is nagyjából hasonló volt. A diákok nyolcvan százaléka bejárós, a legtöbb tanuló kaposvári.

„Családias a légkörünk – mondta Dan Tiborné. – Az átlagnál kisebb létszámú osztályokkal dolgozunk, húsz diáknál több egyetlen osztályban sincs és van, ahová mindössze 13 gyerek jár. A szülők a keresztény szemléletű oktatásért is kedvelik az iskolát. A diákok ötven százaléka nem vallásos, de azon dolgozunk, hogy a fiataloknak legyen kapcsolata egyházi közösségekkel„ – hangsúlyozta az igazgató.

Fritz Péter, a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola megbízott igazgatója kiemelte: a szőlősgyöröki iskolát 2016-ban vette át az evangélikus egyház. Az idei tanévben 98 diákot írattak be az intézménybe, a legkisebb létszámú osztályba hét, a legnagyobba pedig tizenhét fiatalt járt. Fritz Péter hozzátette: az iskolába Gyugyról, Lengyeltótiból, Hácsról, Balatonboglárról és Szőlőskislakról is járnak tanulók.

A cikk itt folytatódik.

Címkék: egyház - iskola - körkép -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!