Evangélikusok Budapesten – Előadások az EOM-ban

Evangélikusok Budapesten – Előadások az EOM-ban

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus
Budapest – Evangélikusok Budapesten címmel került megrendezésre az Evangélikus Országos Gyűjtemény szervezésében és a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága támogatásával az a tudományos konferencia, amelynek előadói mind-mind az evangélikussághoz szorosan kötődő, kiemelten fontos épületeket (templomokat, villákat, intézményeket) és kiemelt személyeket (építészeket, kereskedőket, vállalkozókat, lelkészeket és egyháztagokat) mutattak be.

Hubert Gabriella az Evangélikus Országos Gyűjtemények vezetője köszöntötte a megjelenteket, és szólt arról, vajon hol is érezzük otthon magunkat a világban. Budapest egy ilyen kiemelt hely, ahol megfelelő háttérismerettel igazi kincsekre bukkanhatunk. Ennek a jegyében rendezték meg a konferenciát.

Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész, az Evangélikus Országos Múzeum munkatársa elmondta, hogy Fabiny Tibor korábbi múzeumvezető harminc évvel ezelőtti felvetése látszik megvalósulni, amikor feltárul előttünk a budapesti evangélikusok élete. A konferencia anyaga később egy tanulmánykötetben jelenik majd meg, valamint terveznek népszerűsítő útikönyvet és topográfiát is közre adni. Utalt a nap végén tervezett könyvbemutatóra, amelyen Zászkaliczky Péter nyugalmazott Deák téri evangélikus lelkész Oltalom a zivatarban II. A Pesti Evangélikus Egyház a 20. században című kötetéről lesz szó. A műben az elmúlt kétszáz év kultúrtörténeti, társadalomtörténeti, építészettörténeti, képzőművészeti háttere elevenedik meg sok-sok személy bemutatásával, gyülekezeti, várostörténeti exkurzusokkal.

A konferencia első tudományos előadását Hidvégi Violetta tartotta Lónyay-Villa. Kappel-villa? Villasors címmel, amely segítségével egy fontos protestáns család életével ismerkedhettünk meg egy villa történetén keresztül.

Hajós-Baku Eszter a két világháború között épült evangélikus templomokat mutatta be.

Egy szászországi evangélikus építész budapesti életével ismerkedhettünk meg Rozsnyai József Meinig Athurról szóló előadásában.

Deklava Lilla betegsége miatt Farbaky Péter tartotta meg a Schulek Frigyes főműve, a Mátyás-templom és a Halászbástya együttese a Várhegyen című elődását az építész arculatformáló munkásságáról.

Budapest másik ismert építészéről, Gerey Ernőről szólt Garai Péter előadásában.

Kora kapitalista vállalkozás, pionír expanzió és felekezeti hálózatépítés: evangélikus nagykereskedők a reformkori Pesten címmel tartotta meg előadását Tóth Árpád.

Kövér György A pesti művelődéstörténeti professzura és az evangélikusság címmel tartott érdekes előadást.

Morhács Márton mártír életét mutatta be Matus László Akinek nem adatott meg, hogy az utolsó szlovák lelkész legyen Pesten címmel.

Az alkalmon az egyes előadásokokat Zászkaliczky Zsuzsanna és Harmati Béla László múzeumigazgató vezette fel, zárszót mondott Kertész Botond történész, az EOM munkatársa.

FOTÓALBUM:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!