„Ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi...” – Még mindig Észak-Koreában a legdurvább a keresztényüldözés

„Ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi...” – Még mindig Észak-Koreában a legdurvább a keresztényüldözés

Share this content.

Forrás: Open Doors-hírlevél, szöveg: Lupták György
Budapest – Az Open Doors elkészítette a 2020-as évre vonatkozó felmérését, amelynek alapján elmondható, hogy 74 országban súlyos keresztényüldözés tapasztalható. 2020-ban összesen 4 761 keresztényt gyilkoltak meg és 4 488 gyülekezetet támadtak meg a hite miatt. Az Open Doors International engedélyével Lupták György nyugalmazott esperes állított össze hírlevelet, melyet ezúton adunk közre.

Súlypontok és trendek

Hatalmas átnevelő táborok, gigantikus megfigyelőrendszer, több ezer bezárt vagy elpusztított templom és sok-sok bebörtönzött lelkész: ez is Kína, ahol ismeretlen a vallásszabadság. Az ország csak egy az ötvenből az alábbi üldöztetési listán, amelynek legújabb jelentését adta ki ez év januárjában az Open Doors keresztény segélyszervezet. Az Open Doors felhívja a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy az elmúlt egy évben világszerte tovább súlyosbodott az üldözött keresztények helyzete.

Észak-Korea továbbra is vezeti a listát, immáron egymás után huszadik alkalommal áll az első helyen. Ott, ha valakiről kiderül, hogy keresztény, akkor halálos ítélettel vagy hosszan tartó kényszermunkával kell számolnia. A politikai foglyok a négy büntetőtábor egyikében vannak elhelyezve, ahol jelenleg ötven-hetven ezer keresztényt kínoznak Krisztus-hitük megvallásáért. Afganisztán, Szomália, Líbia, Pakisztán, Eritrea, Jemen, Irán, Nigéria és India is ott vannak az első tíz ország között.

A nai Népköztársaság elnöke Hszi Csin-ping. Az országban bevezetett „szociális kreditrendszer” (social scorings) alapján megfigyelik és egyfajta pontrendszerrel jutalmazzák vagy büntetik a polgárokat. De a kreditrendszer szorosan kapcsolódik Kína tömeges megfigyelőrendszereihez, például a Skynet-hez, amely magában foglal egy arcfelismerési és egy általános adatelemzési technológiátaz AI-t és a Project Mavent. A kínai vezetés ily módon törekszik az összes polgár ellenőrzésére és irányítására. A keresztények különösen is a megfigyelés fókuszában vannak, mert imádják Jézust, és nem hajolnak meg a kommunista párt uralkodási igénye előtt. „Azoknak, akik Istent helyezik Hszi Csin-ping fölé, büntetésre kell számítaniuk” összegzi Markus Rode, az Open Doors németországi vezetője. 2013 óta a rezsim mintegy tizennyolcezer templomot vagy egyházi létesítményt zárt be vagy semmisített meg. A keresztény istentiszteleteket kamerával figyelik, a gyermekek és a fiatalok számára tilos rajtuk a részvétel. A kereszteket el kell távolítani, és helyükre az elnök, Hszi Csin-ping képét kell kifüggeszteni. 2018 óta Kína az üldöztetési lista negyvenharmadik helyéről a tizenhetedikre került.

Indiában, Törökországban és más országokban a vallási nacionalizmus a keresztény közösségi élet elfojtásával fenyeget.

A hitük miatt meggyilkolt keresztények dokumentált eseteinek száma az előző évi 2 983-ról 4 761-re nőtt. Nyugat- Afrikában és kiváltképp a Száhel-övezetben az iszlamista terrorcsoportok (Boko Haram, fulani pásztorok) különösen is megerősödtek és agresszívan lépnek fel a keresztények és a gyülekezetek ellen. Az elmúlt évben egyedül Nigériában 3 530 keresztényt öltek meg, a többségüket a 2020 áprilisától augusztusáig terjedő időszakban, amikor az ország zárlat alatt volt a Covid-19 járvány miatt.

A jelentések szerint a járvány alatt tovább fokozódott a keresztényekre nehezedő nyomás sokfelé Afrikában és Ázsiában. Gyakran kizárták őket a sürgősségi segítségnyújtás okán, és őket tették felelőssé a járványért. A keresztények üldözésének legnagyobb mértékű növekedését egyébként Mozambikban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban figyelték meg, ezt követte Törökország, Irak és Kína. Körülbelül 760 millió keresztény él az üldöztetési lista ötven országában. Közülük mintegy 340 millió ember van kitéve különösen súlyos és nagyon súlyos fokú üldöztetésnek, illetve hátrányos megkülönböztetésnek.

A mellékelt hírlevélben található az a táblázat, amely mutatja a kereszténység üldözöttségi indexét, az egyes országokra lebontva.

Az Open Doors felekezetektől függetlenül működő keresztény segélyszervezet, amelynek elsődleges célja már több mint hatvan éve az üldözött keresztények segítése mintegy hatvan országban. Az Open Doors évente közzéteszi az üldözött keresztények helyzetét vizsgáló jelentését, az úgynevezett világüldözési indexet, amely annak az ötven országnak a rangsorát tartalmazza, ahol a keresztények leginkább üldöztetést szenvednek. Becslések szerint ezekben az országokban jelenleg mintegy 260 millió keresztény szenved a magas fokú, esetenként szélsőséges üldöztetésektől. Az Open Doors-projektek sokrétűen segítik az üldözött keresztény embereket: a keresztény vezetők képzésén keresztül, önkéntes munkát végeznek a foglyok között, sürgősségi segély- és traumamunkát végeznek, Bibliákkal és keresztény irodalom terjesztésével erősítik az üldözötteket, valamint sokrétűen támogatják a meggyilkolt keresztények családtagjait. Mindemellett kiterjedt kapcsolatrendszerükön keresztül kiadványokkal, előadások szervezésével szolgáltatnak információt a keresztényüldözés aktuális helyzetéről, és közös imádságokra buzdítják a keresztény közösséget, egyéneket.

 

Csatolt állományok: hirlevel_202101.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!