KözösPont misszió – önismereti képzés és élménynap a Mentál Odú szakembereivel

KözösPont misszió – önismereti képzés és élménynap a Mentál Odú szakembereivel

Share this content.

Szöveg: Bekkerné Fenyő Ágnes, Demeter László
A KözösPont egy keresztény fiatalokból álló önkéntes csapat, akik magyar könnyűzenei fesztiválokon megjelenve igyekeznek bemutatni a hívő élet és az egyházaik általuk megismert arcát. Immár húsz éve, minden évben találkozhatnak velük többek között a VOLT, Ördögkatlan, STRAND vagy éppen a SZIN fesztiválokon, ahol a katolikus, református és evangélikus fiatalok lelkészekkel együtt dolgoznak egy közös célért: elérni, megszólítani a fesztiválozókat, meghallgatni őket és személyes tapasztalataikon keresztül közelebb hozni Isten igéjét hozzájuk.

Ez természetesen komoly kihívás az önkéntesek számára, hiszen ők nem pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek vagy lelkészek. Ezért a KözösPont mögött álló intézmény, az Ökumenikus Ifjúsági Iroda minden évben több képzési napot is szervez a jelentkező fiatalok számára, hogy felkészítse őket a rájuk váró feladatokra. Annak ellenére, hogy idén a koronavírus-járvány miatt a nagy fesztiválok elmaradnak, a képzéseket nem hagyták el, hiszen az összetartó, lelkes csapatok igénylik az együttlétet, a közös programokat.

A karantén időszak alatt online találkozók formájában volt lehetőség a csapatok képzésére és a közösség formálására. Majd a már mindenki által nagyon várt személyes találkozásra is ismét sor kerülhetett az augusztus 1-jén megtartott Élménynap keretén belül. Az élménynap házigazdája a pestszentimrei evangélikus gyülekezet volt. 

Fesztivál misszió hiányában a program célja az volt, hogy a résztvevőket segítse belső erőforrásaik felfedezésében, elősegítse az önismeretük fejlődését – ezeknek a készségeknek a mindennapjaikban is nagy hasznát veszik, nem csak a fesztiválos beszélgetések során. A program lebonyolításában ezúttal a Mentál Odú mentálhigiénés szakemberei is részt vettek. A Mentál Odú együttműködő partnere, a Mesekút meseterápiás műhely terapeutái, Bata Sarolta és Rapavi Dóra egy meseterápiás foglalkozást hoztak a csapatnak. A Nap fája című mese feldolgozása során a fiatalok kiscsoportos feladatokban vettek részt, közösen rajzoltak, gyógynövényekből illatzsákot készítettek, s eközben gyakorolhatták azokra a belső erőforrásaikra való figyelést, melyek átsegíthetik őket a nehéz élethelyzeteken. A Mentál Odú egyik munkatársa, Bekkerné Fenyő Ágnes egy interaktív műhelymunkára hívta az önkénteseket, ahol arról tanulhattak, hogyan segíthetik a krízisben lévő embertársaikat. Itt is volt kiscsoportos és páros feladat, rajzolás, beszélgetés- és aktív hallgatás gyakorlat, melyek azt is segítettek felfedezni, hogyan tudunk elcsendesedni azokban a pillanatokban, amikor ez nem olyan egyszerű.

Ezeken a programokon kívül volt még közös áhítat és éneklés, közös ebéd, séta, fagyizás, játék és pihenés is. Kívülről szemlélve és a fotókat nézegetve úgy tűnik, a csapat nyitottsága és a programok sok-sok vidámságot és nevetést, fejlődést, kapcsolatépítést, erőforrásaik és belső, biztos helyük megtalálását, önismeretükben való előrehaladást hozhatott a résztvevők életébe. Reméljük az élmények segítenek fenntartani a már húsz éve töretlen folytonosságot és jövőre ismét találkozhatnak a fesztiválozók a KözösPont csapatával!

A szerzők: Bekkerné Fenyő Ágnes - pedagógus, mentálhigiénés szakember, a Mentál Odú munkatársa és Demeter László – vezetőségi tag, Közös Pont Ökumenikus Ifjúsági Fesztiválmisszó.

Címkék: KözösPont - misszió -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!