10 millió forintos segélyprogramot hajt végre a MÖS Örményországban a Hungary Helps Program támogatásával

10 millió forintos segélyprogramot hajt végre a MÖS Örményországban a Hungary Helps Program támogatásával

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) a Hungary Helps Program támogatásával 10 millió forint értékben nyújt humanitárius segítséget az örmény-azeri fegyveres konfliktus elől menekülő civilek számára. A segélyszervezet az elsők között érkezett a helyszínre és gyorssegély formájában támogatja a fegyveres összecsapások miatt otthonukat elhagyni kényszerülő örményeket. Hegyi-Karabah népességének fele, mintegy 75 000 ember menekült el korábbi lakhelyéről, akik számára élelmiszer-, higiéniás csomagok, valamint ruházat és háztartási felszerelések osztásával segít a szervezet a krízishelyzetben.

Mint ismeretes, a nyár folyamán kitört határvillongások Hegyi-Karabah és Azerbajdzsán között hamar eszkalálódtak, így az örmény és az azeri kormány is szükségállapotot hirdetett, a határháborúvá váló, emberéleteket követelő konfliktus pedig a tűzszünet ellenére jelenleg is zajlik. A Hegyi-Karabahból menekülő civilek többsége örmény befogadó családoknál keres menedéket azonban sok gyermekes család még mindig nem tudott elmenekülni a válságövezetből és továbbra is pincékben kell menedéket találnia.

A kialakult válsághelyzetre reagálva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet azonnal felvette a kapcsolatot örmény partnerszervezetével, a WCC Armenia Round Table Foundation-nel, majd a helyszínre delegált munkatárs érkezésével bekapcsolódott a károsultak ellátásába. 

A segélyezés első szakaszában három településén hajtott végre segélyakciót, mely keretében 27 menekült családot látott el alapvető élelmiszereket-, és higiéniai eszközöket tartalmazó csomagokkal. A napokban is folytatódó segélyakció során a segélyszervezet összesen 330 Hegyi-Karabakh-ból elmenekült örmény család támogatását biztosítja.

A segélyszervezet a program első szakaszát a Hungary Helps Ügynökség által biztosított 10 millió forintos forrásból valósítja meg, amelyet az ügynökség a felek között 2019-ben kötött stratégiai megállapodás keretében bocsátott a szervezet rendelkezésére.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet örményországi humanitárius munkáját bárki támogathatja adomány formájában a www.segelyszervezet.hu/adomanyozas oldalon keresztül, illetve az Ökumenikus Segélyszervezet 11705008-20464565 számlaszámán, a közleményben „Örményország” megjelöléssel lehet pénzadományokat felajánlani.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!