Pünkösdölés ősszel – Maglódiak a Szentendrei Néprajzi Múzeumban

Pünkösdölés ősszel – Maglódiak a Szentendrei Néprajzi Múzeumban

Share this content.

Forrás: Facebook.com / Maglódi Evangélikus Gyülekezet. Szöveg: Németh Mihály. Fotó: P. Nagy Krisztina és Varga Zoltán
Maglód – Karácsonyfatalp; májusfa színes szalagokkal-kendőkkel; őszi örökség ünnep; pünkösd. Szavak talán értelmetlenül összeválogatott halmazának tűnik ez a felsorolás. Ha azonban azt írjuk le, hogy a maglódi evangélikusok pünkösdi templomdíszítő szokását karácsonyfa talpakba helyezett májusfákkal mutatták be a szentendrei Skanzen őszi örökség ünnepén, így talán már kapiskáljuk, hogy miről lehet szó.

A Maglódi Evangélikus Egyházközség pünkösdi templomdíszítő szokását két évvel ezelőtt vették fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Ezzel a megtisztelő felvétellel kötelezettségek is járnak: a maglódiaknak őrizniük és tovább kell adniuk ezt a hagyományukat, meg kell azt ismertetniük a néprajz iránt érdeklődőkkel. Erre teremt lehetőséget a pünkösdi örökség ünnep minden év tavaszán a szentendrei Skanzenben, azonban a koronavírus világjárvány miatt idén pünkösdkor elmaradt ez a bemutató.

Szeptember harmadik hétvégéjére, a Kulturális Örökség Napjaira a szervezők meghirdették az örökségelemek találkozóját. A járvány második hulláma ellenére is 27 hagyományőrző csoport vett részt ezen a szentendrei néprajzi kavalkádon, köztük a maglódiak is.

Így érkezett meg Szentendrére szeptember harmadik szombatjának csípős reggelén a maglódi evangélikus férfipresbiterek kisebb csoportja, és a Maglódi Nőklub lelkes csoportja, hogy a Skanzen jánossomorjai fogadalmi kápolnáját, ha szimbolikusan és kevesebb nyárfaággal is, de feldíszítsék.

A díszítést követően, a Nőklub pünkösdi piros népviseletbe öltözött asszonyai a szabadtéri múzeum színpadán maglódi táncokat táncoltak. Őket a Nyugdíjas Klub tagjai váltották, akik az idősebbek sötétebb színű népviseletébe öltözve invitálták a látogatókat a maglódi, evangélikus szokás szerint feldíszített Szent Anna kápolnához. Kora délután Németh Mihály lelkész, és a középnemzedék bibliaórásai csatlakoztak az egész napos templomügyeletet, „idegenvezetői” feladatokat ellátó Kérges László felügyelőhöz, és Varga Zoltán maglódi helytörténeti kutatóhoz.

Végül megérkeztek a maglódi Roszicska-Harmatocska Hagyományőrző Egyesület tagjai is. Szintén népviseletbe öltözve hallgatták meg az ősz gyümölcstermését és az emberek őszi, házaikba való behúzódását – a Szentlélek gyümölcstermő és belső, lelki elcsendesedést segítő munkájával párhuzamba állító áhítatot, majd a kápolna előtt fergeteges táncot jártak az arra elhaladó skanzen látogatók örömére.

A maglódiak hálásak lehetnek Istennek templomdíszítő hagyományukért, annak bemutatásáért a csodálatos őszi időben, az ország legismertebb szabadtéri múzeumában. Hálásak lehetnek az érdeklődő, kérdéseket feltevő látogatókért – akiket meghívtak jövő pünkösdre magukhoz. Hálásak lehetnek legfőképpen azért, hogy örökségük része evangélikus hitük, mely a Szentlélek erejével napról-napra megújulhat, akár egy ilyen közösségformáló, rendhagyó őszi pünkösdölés alkalmával is!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!