Sátoros ünnep – Hetvenéves a győrújfalui evangélikus templom

Sátoros ünnep – Hetvenéves a győrújfalui evangélikus templom

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Győrújfalu – Templomuk felszentelésének hetvenedik évfordulóját ünnepelték a Győrújfalui Evangélikus Egyházközség és Szigetközi Misszió tagjai 2020. június 20-án, szombaton. A jubileum alkalmára a közösség egy új, Johannus-gyártmányú, két manuálos digitális orgonával is gazdagodott, amelyre Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke kérte Isten áldását. A hálaadó istentiszteletet és a további programokat a mintegy két éve önálló gyülekezet rendezvénysátrában tartották.

Jakus Gyula felügyelő és Koch Szilvia missziói lelkész köszöntötték a megjelenteket, majd Béres Gábor zeneakadémiai hallgató csellómuzsikájával kezdetét vette az istentisztelet, melynek liturgiájában részt vett Kiss Miklós, a győr-mosoni egyházmegye esperese is. Az énekeket Dombi Attila, a gyülekezet kántora kísérte.

A legnagyobb erőt adó élményünk az lehet, amikor Isten szeretetét tapasztaljuk meg – hangsúlyozta Zsolt 126,1-3 alapján tartott prédikációjában Szemerei János. „A templom nem dísztárgyként épül, hanem abból a célból, hogy találkozási hely legyen, hogy Isten népe együtt imádhassa azt az Istent, akitől az életét kapta, aki gondot visel rá, sőt, a bűn és a halál hatalmát is megtörte” – fogalmazott a püspök.

Az igehirdetés után a jelenlévők átvonultak a templomba, ahol az egyházkerület lelkészi vezetője áldást kért az új orgonára, majd Koch Szilvia Dietrich Buxtehude F-dúr toccata című darabjának segítségével mutatta be a hangszer tulajdonságait.

A gyerekeket az istentisztelettel párhuzamosan bibliai játszóház várta Zsédely Dóra vezetésével. Az ünnepség után pedig a gyülekezet ismét a sátorban gyűlt össze, hogy meghallgasson egy rövid válogatást a karanténidőszak alatt tartott online zenés áhítatok énekeiből. Az örömzenélésben Koch Szilvia mellett Adámi Mária püspöki asszisztens, illetve a hittanos gyermekek működtek közre.

A délelőtt programját Németh Gyula presbiter egyháztörténeti előadása zárta, Templomépítés a nehéz időkben címmel. Az előadó bemutatta az 1945 és 1950 közötti időszak egyházi vonatkozásait, majd a templomépítés folyamatát és résztvevőit. Ezalatt a gyerekek kézműves foglalkozáson vehettek részt.

Koch Szilvia zárszavában köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek abban, hogy az ünnepség létrejöhessen. Végül hangsúlyozta: közösségük célja, a Szigetközben élő evangélikusok megszólítása csak összefogással, a lelkész és a gyülekezeti tagok közös munkájával valósulhat meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!