Gitárkíséretes korálok

  • Az Iskolai énekeskönyv gitárkíséretes énekeiből válogattunk össze néhány jellegzetes példát, amelyeket a X. Egyházzenei Konferencia hallgatóival és előadóival meg is szólaltatunk. Reméljük, hogy a jó hangulatú közös éneklés ráhangolja a nézőket erre az előadásmódra is. Célunk az, hogy a korál megtartsa jellegzetességeit, a kíséret pedig a megszólaltatás segítségére használjon fel valamit a könnyűzene eszköztárából.

  • Az Iskolai énekeskönyv gitárakkordjainak lejegyzése kisebb-nagyobb nehézségek elé állítja az ifjúsági énekekhez szokott gitárosokat. A jelrendszer feloldásához szükséges felelevenítenünk a szolfézsórán tanultakat. Ebben segít az a néhány kisfilm, amely a legegyszerűbb ritmusoktól az összetettebb ütemmutatójú énekeken keresztül egészen az ütemekre nem tagolt énekekig vezeti az érdeklődőket.

  • Az Iskolai énekeskönyv gitárkíséretei alapvető kérdések megfogalmazására serkentenek: Miként érdemes – akár gitárral, akár billentyűs hangszerrel – kísérni a gyülekezeti énekeket. Vajon mik azok a zenei jellegzetességek, amelyek segítik a közös éneklést, s mi lehet az, ami – bár zeneileg érdekesnek tűnik – elveszi az éneklési kedvet. Néhány kisfilmben igyekeztünk összegyűjteni azokat a válaszokat, amelyek a X. egyházzenei konferencián tartott pódiumbeszélgetésen hangzottak el. A beszélgetés résztvevői: Bálint Ádám, Koczor Tamás és Bence Gábor

14580 abonnieren