kopt

Egyiptomi–török háború fenyeget – Az ortodox és evangélikus koptok kiállnak nemzetük mellett

Kairó – A kopt ortodox egyház mindig, történelmének minden nehéz időszakában az egyiptomi nemzet mellett állt, most pedig biztosította a politikai és katonai vezetőket, hogy minden tőle telhetőt megtesz a határok és az ország biztonságának megvédéséért. A patriarkátus egyúttal méltatta az egyiptomiak eddig meg nem cáfolt szándékát, hogy diplomáciai úton kívánják megvédeni törvényes jogaikat.

Robbantás volt egy egyiptomi kopt keresztény kápolnánál

Kairó – Háromnapos gyásznapot rendeltek el Egyiptomban, miután vasárnap az ország központi kopt keresztény katedrálisa melletti kápolnára mért támadás következtében 25 ember meghalt és 49 megsebesült. A legtöbb áldozat nő és gyerek volt.

Az Iszlám Állam által meggyilkolt egyiptomi kopt vértanúkra emlékeztek

Róma – Kairó – A huszonegy egyiptomi keresztényt, akiket az Iszlám Állam líbiai fegyveresei fejeztek le 2015. február 12-én, pár héttel haláluk után beiktatták a vértanúk névsorába. A vendégmunkások mártírhalálára február 15-én, a kopt naptár szerint Jézus templomban való bemutatásának napján emlékeztek.

Megemlékezést tartottak a kopt mártírokról

Budapest – Kulcsár Ferenc lelkipásztor szervezésében megemlékezést tartottak a kopt mártírokról 2015. november 29-én a Lurdy Házban. Az eseményen a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház esperes-plébánosa, dr. Khalil Youssef tartott áhítatot. Nagy Imrének, az MTVA munkatársának moderálásával az összejövetelen Pintér Béla énekes-zeneszerző zenélt.

Nyilatkozat a koppenhágai merényletekkel, valamint az egyiptomi keresztények líbiai kivégzésével kapcsolatban

Budapest – Az alábbiakban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa által kiadott közleményt olvashatják.

21 egyiptomi kopt vendégmunkást végeztek ki az Iszlám Állam terroristái – A magyar külügy anyagi segítséget nyújt a kivégzett egyiptomi keresztények családjainak – Frissítve!

Kairó – Tripoli – Budapest – Az Iszlám Állam líbiai ága, a Vilájat Tarábulusz (Tripoli Tartomány) csütörtökön olyan felvételeket jelentetett meg, amelyeken huszonegy egyiptomi kopt keresztény kivégzésével fenyegetőztek. A hétvégén a vérengzés aztán valóra vált: lefejezték a túszokat. Az azóta eltelt időszak nemzetközi és hazai történéseit gyűjtöttük össze.

II. TAVADROSZ KOPT PÁPA AZ ERŐSZAK MELLŐZÉSÉRE SZÓLÍTOTT FEL

Kairó – A kopt ortodox egyház feje, II. Tavadrosz pátriárka, kopt pápa egyiptomi honfitársait nyugalomra, az erőszak kerülésére és a másként gondolkodók tiszteletben tartására szólította fel. Forrás: KAP, kathpress.at, szöveg: dr. Békefy Lajos
Feliratkozás RSS - kopt csatornájára