Több száz éves kincseket őriznek

Több száz éves kincseket őriznek

Share this content.

Forrás: szon.hu
Nyíregyháza – A nyíregyházi könyvtárak gyűjteményeiben olyan értékek bújnak meg, amelyek megóvása sokrétű feladat. A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete Védendő értékek a könyvtárban címmel rendezett szakmai napot az elmúlt héten hétfőn, utalva ezzel a szabolcsi megyeszékhelyen is megtalálható, rendkívüli értéket képviselő muzeális gyűjteményekre, illetve azok óvásának, védésének fontosságára.

„Gyűjteményünk 1973 óta védett, de sokkal régebbi múltra tekint vissza: 1843-ban alapították az evangélikusok. 1848-ban, az iskola államosításakor a tulajdonjoga Nyíregyháza önkormányzatához került” – ismertette az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium muzeális gyűjteményét Pinténé Kosina Judit, az intézmény könyvtár szakos tanára.

A gimnázium dísztermében található, 10 ezer dokumentumot őrző bibliotéka számos kincset rejt, például egy kétkötetes Luther-féle bibliát, egy 1500-as évekből származó Weltbuchot, iskolatörténeti ritkaságokat, illetve a londoni világkiállításról készült fotóalbumot is. Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium könyvtárának jelenleg az egyik legnagyobb szakmai kihívása, hogy a kurrens és a muzeális dokumentumokat szétválasszák a leltárkönyvben.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható el.

Címkék: könyvtár - Nyíregyháza -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!