Ünnepelni készülünk – Járvány idején is

Ünnepelni készülünk – Járvány idején is

Share this content.

Szöveg: Tóth Károly, Magassy Zoltán
Evangélikus lelkészeket kérdeztünk arról, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben hogyan készülnek húsvét ünnepére. Tóth Károly soproni és Magassy Zoltán bőnyi lelkész gondolatait osztjuk meg.

Tóth Károly (Sopron):

„Különleges böjt áll mögöttünk, és különleges húsvétra készülünk. Nehéz elképzelni, milyen lesz a nagyünnep így, hogy zárva marad a templom.

A járvány leginkább az időseket veszélyezteti: diakóniai munkacsoportunk végigtelefonálta a legidősebbeket, ahol szükség volt rá, segítséget szerveztek. Március 15. óta minden napra készítünk kétperces videóáhítatot az Útmutató igéi alapján. A vasárnapokon és ünnepnapokon hosszabb videó-igehirdetéssel jelentkezünk. A videókat Facebookon, YouTube-on és gyülekezetünk honlapján tesszük közzé. Gyakran kapunk visszajelzést arról, hogy sokak számára jelentenek ezek a videók lehetőséget arra, hogy kiszakadjanak a hírek, teendők és aggodalmak világából, Istenre figyeljenek, erőt és útmutatást merítsenek.

Az ünnepnapokon különösen nagy jelentősége van annak, hogy ez meg tudjon valósulni mindannyiunk életében, hogy a körülmények ellenére az ünnep mégis ünnep lehessen. Azaz megpihenjünk a mostanában talán még inkább monotonná váló tevékenységektől, az esélylatolgatástól és főleg a félelemtől. Attól lesz igazán ünnep az ünnep, ha Istenre tudunk figyelni, ha elér minket az ő szava. Mert Isten igéje mindig képes arra, hogy változást hozzon.

Gyülekezetünkben az ünnep megszentelését segíti az, hogy a Sopron TV nagypénteken, délelőtt 10 órakor templomunkból közvetít istentiszteletet. Az ünnepnapokon az elektronikus csatornákon videó-igehirdetéseket teszünk közzé. Szintén digitálisan jelenik meg most gyülekezeti újságunk, a Christophoros húsvéti száma, ami tartalmas olvasnivalót kínál. Mindenkinek ajánljuk a közmédia és más csatornák evangélikus istentisztelet-közvetítéseit. De ezek mellett a kijárási korlátozás sokaknak lehetőséget kínál az elcsendesedésre, imádságra, Biblia-olvasásra, akár családi áhítatok tartására. Talán az válhat a legnagyobb áldásává az idei ünnep különlegességének, ha a megállás, elmélyülés lehetőségével élni tudunk.

Magassy Zoltán (Bőny):

2020. március 16-án, hétfőn délelőtt a győri áruházak parkolójában alig volt szabad hely, engem lappangó félelem kerített hatalmába. Másnap reggel előbb Vucsics szerb elnök úr, aztán este Orbán Viktor is ’láthatatlan ellenségről’ beszélt.

Férjként, családfőként, lelkészként, az internetes világba kényszerült hitoktatóként törekszem, hogy megtaláljam a helyemet, felvegyem a küzdelmet lelkünk Láthatatlan Ellenségével, a Sátánnal szemben.

Lukács evangéliuma 21. részében olvassuk Jézus szavait: „mindenfelé nagy földrengések, járványok és éhínségek lesznek, rettenetes dolgok történnek... Vigyázzatok, hogy meg ne tévesszenek titeket!"

A Hiszekegyben az áll:  Jézus eljön ítélni élőket és holtakat."

Ez a következőket jelenti:

Jézus egyszer újra megjelenik a Föld nevű bolygón;

Jézus a bírósághoz hasonlóan képes lesz az embereket megítélni; 

ennek időpontját nem lehet kiszámítani;

az ítélet pillanatáig lesznek olyanok, akik az átlagos életüket élik;

Jézus valamilyen módon a halottakat is számba tudja venni.

Magam számára mindenképpen hasznos, talán másoknak is, hogy ezt így felsoroltam: ez kizárja azt, hogy bármilyen természeti jelenség, betegség vagy emberi tévedés okozza a Föld, és a rajta élő emberek pusztulását!

Jézus Krisztus megjelenése lesz a világtörténelem utolsó, nagy és felülmúlhatatlan eseménye!  

Bőnyön, Banán és Rétalapon is igyekszem segíteni, imádkozom mindnyájunkért! Törekszem arra, hogy lelki tartalmú, bíztató üzeneteket fogalmazzak meg a három falu közösségi médiájában, és csak pozitív írásokat tegyek közzé! Törekszem arra, hogy a római-katolikus plébánossal és a református tiszteletessel együtt közös húsvéti üzenettel lépjünk a község nyilvánossága elé!   

Jézus azt mondta: „veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." Keressük Őt, kérjük az Ő segítségét, Őt kövessük, Benne bízzunk rendületlenül! Jöjj, Urunk, Jézus! Úgy legyen, ámen!    

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!